Intro graphic

Λειψυδρία

Μία σειρά ηχητικών ιστοριών για τη λειψυδρία στην Ελλάδα.

Αφηγούμαστε ιστορίες λειψυδρίας στην Ελλάδα μέσα από συνεντεύξεις και προφορικές παραδόσεις.

Ένα πολύπλοκο θέμα σαν κι αυτό απαιτεί τη συμβολή όλων, καθώς όλοι σχετίζονται μαζί του, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Και ακριβώς αυτό κάνουμε σε αυτά τα επεισόδια: συζητάμε με ειδικούς και μη, ανοίγουμε ένα διάλογο και αφηγούμαστε πραγματικές ιστορίες για το πώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την έλλειψη νερού, που από ότι φαίνεται, όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να είναι ένα δημόσιο αγαθό. Η σειρά αποτελείται από τρία επεισόδια, γύρω στα 20 λεπτά το καθένα. Στο πρώτο επεισόδιο συζητάμε για το παρελθόν, στο δεύτερο για το παρόν και στο τρίτο για το μέλλον.

Συμπληρώστε εδώ το email σας για να ακούσετε πρώτοι/ες τις ιστορίες.

Άκου

Trailer

Μία σειρά ηχητικών ιστοριών για τη λειψυδρία στην Ελλάδα.
Μέσα από συνεντεύξεις και αρχεία προφορικής ιστορίας αφηγούμαστε θέματα λειψυδρίας στην Ελλάδα.

Επεισόδιο Πρώτο

Ισότιμη πρόσβαση σε νερό, όμως λιγότερες υποδομές νερού, λειψυδρία. Το νερό ήταν ανέκαθεν ένα ευαίσθητο θέμα. Πώς αντιμετωπιζόταν η λειψυδρία και πώς συνδεόταν το δικαίωμα πρόσβασης σε νερό με τη χρήση του πριν μερικές δεκαετίες στα ελληνικά νησιά;

Επεισόδιο Δεύτερο

Τι είναι η λειψυδρία και ποιους αφορά; Είναι μια πρόκληση, όχι μόνο για τα ελληνικά νησιά, που είναι από τα πιο άνυδρα μέρη της Μεσογείου, αλλά και για περιοχές της Ελλάδας με ετήσια βροχόπτωση διπλάσια από αυτή του Λονδίνου! Τι συμβαίνει λοιπόν;

Επεισόδιο Τρίτο

Λύσεις υπάρχουν, από την αναβίωση παλαιών τεχνικών που βασίζονται σε φυσικές διεργασίες έως την ανάπτυξη καινοτόμων αποκεντρωμένων τεχνικών για εξοικονόμηση νερού. Γιατί λοιπόν η λειψυδρία εξακολουθεί να είναι μια πρόκληση; Η λειψυδρία είναι ένα θέμα που απαιτεί τη συμβολή όλων για να αντιμετωπιστεί. Μπορούμε να δημιουργήσουμε από κοινού μια λύση;

Ηλεκτραλιεία, δειγματοληψία νερών ποταμών

Ερευνητές εν δράσει στα ελληνικά ποτάμια με ηλεκτροφόρες απόχες που τις πετούν σαν ακόντια. Πώς γίνονται οι δειγματοληψίες; Πόσα είδη ψαριών ζουν στα ελληνικά ποτάμια; Πόσο καλή είναι η ποιότητα των ελληνικών ποταμών;

Νερό που ξεπηδάει απ’ τους αιώνες

Αφηγήσεις του τόπου μας που μιλούν συμβολικά με εικόνες για το νερό.

Συντελεστές:
Έρευνα-Επιλογή-Επεξεργασία Υλικού, Σκηνοθετική Επιμέλεια, Αφήγηση: Αγνή Στρουμπούλη
Σύνθεση μουσικής, Τραγούδι, Βιολοντσέλο: Σταύρος Παργινός
Ηχογράφηση – Μιξάζ: Γιώτης Παρασκευαΐδης, AUXSTUDIO

Αφικωμένω δε ες Ολυμπίαν…

Το νερό του Αλφειού είναι πληθερό πληθερό…και πώς διασχίζει τη θάλασσα και φθάνει ως την Ιταλία.

Πηγές: Ποίημα: Αγνή Στρουμπούλη (με αφορμή μια στροφή του Ελύτη), Παυσανίου Ελλάδος Περιήγησις  Εκδοτική Αθηνών

Νύμφες

Όταν η μυθική σκέψη δίνει πρόσωπο, όνομα
και χαρακτήρα στις υδάτινες ροές.

Πηγές: Ελληνική Μυθολογία – Εκδοτική Αθηνών, Οι Ελληνικοί Μύθοι Ρόμπερτ Γκρέιβς εκδόσεις Πλειάς – Ρούγκας, Σερβικά Παραμύθια – εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ

Ο Μ. Αλέξανδρος στη λειψυδρία της Ερήμου

Kαι πώς ενθαρρύνει τη στρατιά του που μαστίζεται από έλλειψη νερού.

Πηγές: Σχολικό βιβλίο Ιστορίας κι άλλα κείμενα

Οι βροχοποιοί της Γουατεμάλα

Πλάσματα γεννημένα από γυναίκα μα και δαίμονες μαζί που φέρνουν τη βροχή.

Πηγές: Παραμύθια της Γουατεμάλα, εκδόσεις Γαβριηλίδης

Άφθονα ρέουν τα ύδατα στον Όμηρο

Σε ποταμό καλλίροο πλένουν τα ρούχα τους και λούζονται η Ναυσικά κι οι κόρες.

Πηγή: Ομήρου Οδύσσεια, μετάφραση Ζήσιμος Σιδέρης, εκδόσεις Ι. Ζαχαρόπουλος

 

Η νεροφίδα της λίμνης Λέρνα

Με το ρόπαλο και το χρυσό δρεπάνι ο Ηρακλής νικά τη Λερναία Ύδρα.

Πηγές: Ελληνική Μυθολογία – Εκδοτική Αθηνών, 
Οι Ελληνικοί Μύθοι Ρόμπερτ Γκρέιβς εκδόσεις Πλειάς – Ρούγκας

 

Το κορίτσι της βροχής

Τελετουργικά έθιμα, αγερμοί, σε περιόδους ανομβρίας.

Πηγές: Βάλτερ Πούχνερ “Τα δρώμενα της Ελλάδας και της Βαλκανικής”, εκδόσεις Αρμός, C.D. Δόμνα Σαμίου “Η περπερούνα”

 

Ο Ξέρξης λογαριάζει να φράξει τον Πηνειό για να πνίξει τη Θεσσαλία

Ο παππούς Ηρόδοτος διηγείται τον ερχομό και το στρατηγικό σχέδιο του Ξέρξη.

Πηγή: Ηροδότου Ιστορίαι [Πολύμνια] μετάφραση Άγγελος Βλάχος, εκδόσεις ΠΑΠΑΔΗΜΑ

 

Η ομάδα

Η DISSCO l Dissemination - Science - Communication σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις για την επικοινωνία ερευνητικών δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στον εκδημοκρατισμό της επιστήμης. Συμμετοχικές δραστηριότητες στην επικοινωνία της επιστήμης δίνουν ουσιαστική πρόσβαση στη γνώση και ενδυναμώνουν τον ρόλο του πολίτη. Αυτή η παραγωγή ηχητικών ιστοριών εφαρμόστηκε ως εργαλείο για να προσεγγίσει φορείς και άτομα που σχετίζονται με τη λειψυδρία.

Evgenia Tsianou – Project Coordinator, Researcher/Content Creator
Ελένη Κεντεποζίδου - Web/Graphic Designer
(Estudiolabase - Branding ID)

H Media dell' Arte Creative Team αποτελείται από καλλιτεχνες και ερευνητές που ιδρύθηκε το 2002. Σε αυτό το έργο, συνδέουμε τη μουσική χροιά της ομάδας, το String Theory, με το έργο των προηγούμενων ετών της MDA με σκοπό να αφηγηθούμε ιστορίες, ήχους και μουσική για να δημιουργήσουμε μια πολύπλευρη μορφή επικοινωνίας.

Λάρα Καλλίρη - Δημιουργός Περιεχομένου
Γιώργος Πατεράκης - Συνθέτης/Μουσικός
Γιάννης Σκανδάμης - Τεχνικός ήχου

Ο Παναγιώτης Ράππας είναι animator, σεναριογράφος, παραγωγός ταινιών κινουμένων σχεδίων και ζωγράφος. Έχει συνεργαστεί με όλα τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο του Hollywood και για πολλές Ευρωπαϊκές συμπαραγωγές ταινιών κινουμένων σχεδίων 2D και 3D. Η δουλειά του αφορά κυρίως τα παιδιά και τη διασκευή παιδικής λογοτεχνίας σε ταινίες κινουμένων σχεδίων. Το έργο του έχει βραβευτεί με πολλά διεθνή βραβεία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Σε αυτό το έργο, ο Παναγιώτης δημιούργησε την Λιτανεία.

Η Αγνή Στρουμπούλη από το 1995 αφηγείται ελληνικά λαϊκά παραμύθια, αλλά και απ' όλον τον κόσμο. Σε Αφηγήσεις - Παραστάσεις, στο Ραδιόφωνο [ΕΡΑ]. Επίσης, πραγματοποιεί Εργαστήρια για την Τέχνη της Προφορικής Αφήγησης. Με τον μουσικό Σταύρο Παργινό δημιούργησαν τις ιστορίες: "Νερό που ξεπηδάει, απ' τους αιώνες".

Tο LUDD - Εργαστήριο για τον ανοικτό σχεδιασμό και την κατασκευή, βασίζεται στα πρότυπα των fab labs/makerspaces. Eίναι ένα ανοικτό στο κοινό συνεργατικό εργαστήριο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση προτύπων, προϊόντων και υπηρεσιών. Προσφέρει πρόσβαση σε σύγχρονα παραγωγικά τεχνολογικά μέσα, γνώση και δικτύωση με μία κοινότητα δημιουργών.

Το LUDD δημιούργησε μια φορητή εγκατάσταση, για να ταξιδέψουν οι ιστορίες στα νησιά και σε άλλα μέρη και να ανοίξουμε το διάλογο κυριολεκτικά επί τόπου.

Οι μαχητές της Λειψυδρίας

Εμπνεύσου

Ενισχύοντας τη μεταφορά γνώσης και ξεπερνώντας τα εμπόδια για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη Νότια Ευρώπη.

Με βάση τα σενάρια για την κλιματική αλλαγή, η ανακατανομή των υδατικών πόρων φαίνεται να αποτελεί βασικό μέτρο προσαρμογής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λειψυδρίας.

Ωστόσο, μερικές πιθανές λύσεις θα επιφέρουν αλλαγές στις υποδομές, στις χρήσεις γης ή και περιορισμούς στην άρδευση. Οι διαδικασίες λήψης αυτών των αποφάσεων μπορεί να οδηγήσουν σε συγκρούσεις.

Επομένως, είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν οι διαφορετικές σκοπιές και τα συμφέροντα των διαφόρων ενδιαφερομένων που επηρεάζονται από τις συνέπειες αυτών των διαδικασιών, όπως για παράδειγμα των διοικητικών αρχών, των αγροτών και των πολιτών. Είναι σημαντικό να δοκιμαστούν λύσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας σε διαφορετικά επίπεδα, όπως για παράδειγμα στην πολιτική, την οικονομία, την τεχνολογία και την εκπαίδευση.

Η λειψυδρία έχει αναγνωριστεί ως κοινό πρόβλημα για διαφορετικές κοινότητες του ΕΙΤ.

Ανταπόκριση στο κάλεσμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) διαφορετικών Κοινοτήτων Γνώσης και Καινοτομίας (KIC) για την εύρεση καινοτόμων λύσεων για τη λειψυδρία στη Νότια Ευρώπη.

Μία δράση του φορέα